Professorat talibà?

Fèlix de Azúa i Vargas Llosa a la RAE

Aquesta setmana l’escriptor Félix de Azúa dedicava a tots els docents catalans, aquest comentari: “la educación en Cataluña está en manos de talibanes y consiste en enseñar el odio a España.” Talibà –fanático intransigente, segons la segona accepció de la RAE– podria formar part del llarg llistat d’insults que anem rebent molts catalans pel fet de tenir un projecte polític diferent: una Catalunya independent d’Espanya. Des d’aquesta mateixa columna ja he comentat els adjectius que ens han dirigit als anomenats “independentistes” fins ara: nazis, insolidaris, racistes... i talibans. El comentari sobre que el professorat català és talibà i que només ensenya l’odi, el fa un reputat escriptor nascut a Barcelona i que forma part de la Real Academia de la Lengua (RAE).
Com a professor amb 30 anys a les aules, aquest comentari el trobo injust, insultant i fals. Injust, perquè mai es pot criticar tot un col·lectiu de professionals, sense concretar cap fet, ni cas concret. Insultant, perquè el mot talibà està vinculat a la violència i a la intolerància. Precisament dos problemes socials contra els quals treballem constantment a les nostres aules. I objectivament, fals perquè si això fos veritat, els resultats d’aquest sistema educatiu portaria a un Parlament català monocolor i en canvi des de fa anys és precisament el contrari; el Parlament català ha estat el més plural de tot l’Estat espanyol! Fer afirmacions generalitzades sobre que el professorat català fomenta l’odi contra Espanya és un pas intencionat més per fomentar la crispació i la bronca enfront de la possibilitat d’arreglar aquest tema amb un debat polític democràtic i pacífic com han fet a la Gran Bretanya i al Canadà.
Senyor De Azúa, el professorat català de talibà només en té el concepte etimològic de la paraula que explica la seva institució, la RAE: “del árabe talib, buscador de conocimiento.” Nosaltres cerquem coneixement per traspassar-lo a l’alumnat. Però ja veiem que n’hi ha d’altres que des de la seva poltrona a la RAE es creuen que ho saben tot i es dediquen a fer afirmacions “talibanes”, segons la segona accepció de la RAE.

Comentaris