Què visitar a Berlín?

Ampelmann
Foto: JRZaballos

Aquí teniu un llistat personal de 44 llocs i coses que recomano visitar a Berlín. Es tracta d’una valoració personal i subjectiva meva. He puntuat els llocs a visitar en base a 5 estrelles (imprescindible) 4 (molt interessant) i 3 estrelles (interessant). 

A cada lloc hi trobareu una breu explicació i links que us porten directament al web del monument o del lloc i també altres links que expliquen o donen informació adicional del mateix lloc. Els links els trobareu en català, castellà, anglès i alemany, depenen del monument, del lloc o del article que hi fa referència. 

Espero que us sigui útil i que gaudiu molt d’aquesta ciutat tan especial que és Berlín.

Si teniu cap suggeriment, no dubteu a escriure'l al final del blog.



Museu del Mur  ★★★★★

Museu situat al costat del famós punt fronterer entre la RDA  comunista i la RFA capitalista Check Point Charlie. En aquest museu s’explica la construcció del Mur i diferents intents – amb èxit o sense - de traspassar-lo.



Porta de Brandenburg ★★★★★

El símbol de la ciutat i durant molts anys fent pràcticament frontera entre la RDA i la RFA. Ara es pot considerar el centre de Berlín.



Parlament  alemany Bundestag ★★★★★

El Parlament actual d’Alemanya després de la reunificació. Es pot visitar també la cúpula de vidre amb bones vistes de Berlín.


Plaça Alexanderplatz. ★★★★★

Una de les places més grans d’Europa i l’antic centre del Berlín Oriental. El seu rellotge solar a un costat de la plaça encara és el seu símbol.


Museu Pergamon ★★★★★

Un dels millors museus d’art antic del món. Sempre molt ple. Imprescindible aconseguir les entrades abans si un no es vol quedar sense poder visitar-lo!


Catedral de Berlín. ★★★★★

Bonica i atípica catedral de forma circular al bell mig de Berlin. Imprescindible pujar a d’alt per gaudir d’unes magnífiques vistes des del centre de la ciutat.


Camp de concentració de Sachsenhausen ★★★★★

El camp de concentració nazi més a prop de Berlín. El de Ravensbrück que era per a dones, està a uns 90 km al nord de la ciutat. Imprescindible visita per a tots aquells que vulguin saber que va passar a l’Alemanya nazi.


Ciutat de Postdam i palau Sanssouci també a les afores ★★★★★

Bonic poble famós per la seva conferència entre els líders de les potencies aliades i el palau d’estiu de Frederic el Gran (Sanssouci) a les afores de Berlín. Una bona opció per anar a passar el diumenge.


Estadi olímpic. ★★★★★

L’estadi on es van celebrar els Jocs Olímpics de 1936 i va fer el famós salt Jesse Owens. Encara es manté intacte amb l’estètica d’arquitectura nazi típica d’aquell temps.


Museu Jueu  Judisches Museum ★★★★★

Un dels millors museus de la cultura i religió jueva. Edifici d’arquitectura singular amb un gran jardí per a relaxar-se.



Església Gedächtniskirche ★★★★★

Durant molts anys va ser el símbol del Berlín occidental. Una part de l’església del record està tal com va quedar després de la II Guerra Mundial, al costat hi ha el nou campanar i l’església moderna.



Presó Höhenschonhausen. ★★★★★

Una gran presó autèntic símbol de la repressió de l’STASI i de tot l’Estat contra tots els sues dissidents de la RDA. Es la presó que surt a totes les pel·lícules en que la gent de Berlín és empresonada.






Torre de TV. ★★★★★

El lloc de Berlín que ofereix les millors vistes de la ciutat. Recomanable sopar en el restaurant giratori que hi ha a la part alta de la torre. Tot un repte tecnològic en el seu temps.


Barri de Sant Nikolai. ★★★★★

Un petit oasi en el bell mig de Berlín. Al costat del Spree petits carrers plens de botigues i restaurants amb un caràcter de petit poble alemany.



Central de la STASI ★★★★★

Una visita imprescindible per entendre el funcionament de la policia a l’antiga l’Alemanya comunista de la RDA. Molts dels despatxos que es poden visitar són els que surten a les pel·lícules sobre l’Alemanya comunista.


East Side Galery ★★★★

Recull de trossos de mur pintats per diferents artistes. Un dels llocs més populars de Berlín actualment.

http://www.eastsidegallery-berlin.com/data/eng/index-eng.htm

Els Hackerscherhöfe  ★★★★

Una curiositat arquitectònica de patis interiors laberíntics, transformats amb botigues i locals d’oci. Lloc de trobada de gent jove.


Búnquer antiatòmic ★★★★

Lloc interessant on es pot veure un autèntic búnquer antinuclear de l’època de la Guerra Freda. També hi ha un petit museu molt visual sobre la història de la ciutat.




Passeig Kudamm ★★★★

Antigament el carrer comercial més famós del Berlín occidental. Ara ha quedat en un segon nivell, però continua sent un símbol històric de Berlín.



Charlottenburg Schloss ★★★★

És el palau més elegant de Berlín. És d’estil rococó i va ser l’antiga residència de la família reial de Prússia.  

https://www.visitberlin.de/es/el-palacio-de-charlottenburg-schloss-charlottenburg

Topografia del Terror ★★★★

A l’espai on antigament hi havia la central de les SS. Ara hi ha tota una exposició que recorda de manera detallada tot el que va passar en els anys del nazisme a Berlín i a Alemanya.



Memorial del Holocaust ★★★★

Una construcció laberíntica feta en una gran plaça plena de cubs de pedra negres. Un memorial prop de la Porta de Brandenburg per a recordar l'Holocaust del poble jueu. 


La Siegessäule (torre de la victòria). ★★★★

La famosa columna situada al l’avinguda 17 de Juny. Es va fer famosa per la pel·lícula: El cel sobre Berlín de Wim Wenders. Bones vistes de la ciutat.



Sony Center. Postdamer Platz ★★★★

El que abans era un solar desert per on hi passava el Mur, ara és un símbol de la modernitat de la ciutat. Moltes botigues i interessant també a nivell disseny i arquitectura.


Plaça Gendarmermarkt  ★★★★

Una gran plaça on es fa el mercadet de Nadal. Hi ha molts restaurants i cafès al voltant. Bon lloc per passejar i si fa bon temps estar en una de les seves terrasses.

https://www.berlin.de/sehenswuerdigkeiten/3560277-3558930-gendarmenmarkt.html

Zoologischer Garten ★★★★

Un dels zoos més importants d’Europa. Hi ha varans de Komodo. També un bon lloc per anar a passejar.


Die neue Wache ★★★★

Situada al carrer Unter den Linden, actualment és un monument dedicat a les víctimes de les guerres  i de la dictadura. Durant la RDA era un monument dedicat a les víctimes del nazisme. El canvi de guàrdia era una atracció turística.


Creuer pel Spree ★★★★

El riu que creua Berlín i que part d’ell va fer de frontera entre els dos Berlín durant la Guerra Freda. Una perspectiva diferent de Berlín, per la zona més bonica de la ciutat.


Museu de la DDR ★★★★

Lloc de visita obligada per a tothom que no va poder viure en primera persona com era la vida a l’antiga RDA comunista. En el museu es reprodueix el més emblemàtic de la vida a la RDA.


Museu de la Resistència ★★★★

Museu que recorda les iniciatives personals o e grups per fer front al règim nazi i a Hitler. Una part més desconeguda de la història d’Alemanya.


Spandau Zitadelle ★★★★

Un castell d’estil renaixentista amb museus i diferents exposicions. També centre d’art modern. Situat a les afores de Berlín.



Neues Museum: Nefertiti ★★★★

Un museu en que només el fet de poder veure en directe la figura de la Nefertiti, justifica la visita.



Unter den Linden ★★★★

Actualment l’avinguda amb més vida de la ciutat i el centre neuràlgic de Berlín. Imprescindible el passeig entre la Porta de Brandemburg i l’Alexanderplatz.


Parc Pfaueninsel  ★★★

Un lloc idíl·lic per anar a passejar quan fa bon temps. Un autèntic oasi de pau i natura.



Hotel Adlon ★★★

L’hotel més famós i amb més glamur de Berlín. Ple d’històries vinculades a la ciutat. S’ha fet una sèrie de televisió explicant la seva història. Bon lloc per anar a prendre una copa al costat de la seva famosa font al centre del hall.



Parc Tiergarten ★★★

Un gran parc per a passejar, fer esport o pícnic al centre de Berlín.



Pont dels espies: Gliednicke Brücke ★★★

L’anomenat “pont dels espies” ja que era el lloc on es feien l’intercanvi d’espies que s’havien detingut durant el període de la Guerra Freda. El pont feia frontera entre els dos Berlín.



Gedenkstätte Wannsee ★★★

Lloc on es recorda la famosa conferència de Wannsee el 20 de gener de 1942, en la que es va acordar com dur a terme la “solució final” per al poble jueu.


Track 17 Grunewald ★★★

Estació de tren que recorda el lloc d’on sortien els jueus deportats als camps de concentració.


Café Kranzler ★★★

Segurament el cafè més emblemàtic del Berlín occidental. Encara ara lloc de trobada molt popular per a tot tipus de gent.



Magatzems Kadewe ★★★

La Meca de molts turistes i alemanys del Berlin est quan van poder creuar el Mur. Els magatzems més famosos i luxosos de Berlín (KAufhaus DEs WEstens). Secció de menjar i queviures molt popular i digne de visitar-se.


Rotes Rathaus ★★★

L’ajuntament vermell situat a l’antic Berlín oriental i al costat de l’Alexanderplatz. Va ser el lloc escollit per Obama per fer el seu discurs quan va visitar Berlín com a President dels Estats Units.



La zona de Savignyplatz  ★★★

Zona per anar de copes i a sopar. Molt ambient de gent jove.



Parc Treptow  ★★★

Parc amb una espectacular estàtua d’un soldat rus. Bon lloc per anar a passejar en l’antiga zona del Berlín oriental.


Comentaris

  1. Molt interessant. Moltes gràcies. Ho tindré en compte aquesta primavera que he d'anar a Berlin a un congrés europeu Wonca de Medicina de Família.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada